Lars von Trier röportajı

Lars von Trier  Lars von Trier uçağa binmiyor - uçaklar onu korkutuyor ve bu yüzden her yere karayoluyla seyahat ediyor. Bu da d...

Lars von Trier 
Lars von Trier uçağa binmiyor - uçaklar onu korkutuyor ve bu yüzden her yere karayoluyla seyahat ediyor. Bu da demek oluyor ki geçen yılın başlarında Cannes Film Festivali’nden Kopenhag’a 1450 kilometrelik geri dönüş yolculuğu normalden daha da uzun gelmiş olmalı. Festival, basın konferansında Nazilerle ilgili bir espri yaptığı için von Trier’i kovdu ve onu ‘persona non grata’ ilan etti. 55 yaşındaki yönetmen oğullarından biriyle Danimarka’ya dönerken karısıyla yüz yüze gelmekten ödü kopuyordu. “Bana çok kızgındı,” diyerek o günü hatırlıyor. “Oğlum ve ben, sadece dönüşümüzü geciktirmek için gece Danimarka’nın farklı yerlerinde kalmak üzerine konuşup duruyorduk. Karım çok tatlıdır, ama bana sürekli ‘Lars, çocukları hiç mi düşünmedin?’ diyordu.”

Bunu anımsarken, biraz gülüyor, sinirlice ve elleri titriyor. Cannes’dan bu yana olanlar üzerine düşünmek için zaman buldu. Onunla Kopenhag’ın eteklerindeki eski bir kışlada konuşlanan şirketi Zentropa’daki bungalovunda buluştuk. Koyu renk bir pantolon, siyah bir tişört ve deri bir ceket giyiyordu. Elektrikli bir golf aracıyla beni kazandığı ödüllerin eski bir davul setinin üzerinde asılı durduğu kantinden almaya geldi. Duvardaki Banksy stili stensilde “Bu noktadan ötede artistik dürüstlük yoktur.” yazıyordu.

Anında, bir bilinmezlik başlıyor. “Öncelikle, özür dilemeliyim,” diyor elimi sıkarken. “Ayığım ve Cannes’daki basın konferansı ayık olarak katıldığım ilk basın konferansıydı.” Kafamın karıştığını söylüyorum. İnsanlar pişmanlık duyacakları şeyleri genellikle sarhoşken ağızlarından kaçırırlar. Sadece gülüyor...

Golf aracıyla betonun üzerinde ilerlerken yağmur başlıyor. Islanmamak için ‘The Idiots’ın ve ‘Dogville’in yönetmenine sokuluyorum. Bazı tuhaf ağaçları işaret ediyorum ve duruyor. “Son zamanlarda çocuklarıma ağaçların isimlerini öğretiyorum.” Ben “Peki, bu hangisi?” diye soruyorum, ‘Antichrist’ın yönetmeninden bir doğa dersi talep etmekle eğlenerek. “Bu bir dişbudak ağacı. Çok güzel yaprakları var; ilk sekiz milimetre filmlerim için onları çektiğimi hatırlıyorum. Sorun şu ki, ayrıca aşırı sağ bir partinin sembolü bu. Ve bir de Wagner dişbudak hakkında çok yazdı. Yani ondan uzak durmam lazım.”

Yağmurdan kaçıp, hemen önüne daha normal bir ulaşım aracını - küçük bir BMW - park ettiği kabinine adım atarken onun yalnızca bir yaprak olduğunu söylüyorum. “Hayır,” diyor, ciddiyetle bakarak. “Hiçbir şey asla sadece bir yaprak değildir.”

Mayıs ayında, von Trier’in Cannes’da gösterilen filmi ‘Melancholia’ idi. Aklında şimdiden yeni bir film var, ‘Nymphomaniac’, ama çok yavaş hazırlandığını söylüyor ve filmin “aşırı uzun, aşırı sıkıcı ve aşırı felsefi” olacağını ekliyor. İsmi bir ipucu, film seksle ve kadın cinselliği ile ilgili. “Çok araştırma yapıyorum, dışarı çıkıp kadınlarla konuşuyorum, özellikle de önüne gelenle düşüp kalkanlarla. Ve bu çok eğlenceli. 50 yaşına geldiklerinde, kendilerini bununla ilgili konuşmaktan alıkoyamıyorlar.”

Bana 40 yaşlarında – “mutlu ya da öyle olduğunu  iddia eden”– bir hayat kadınından bahsediyor. Tahammül edemediği tek müşteri tipinin mazoşistler olduğunu söylemiş. Çok gülüyor. “Mazoşistler asla tatmin olmaz! Doğru olan bir şey yapman mümkün değildir, dedi, zihinlerini okuman gerekiyor ve çok talepkârlar.” Bu von Trier’i çok eğlendiriyor ve mazoşistler üzerine tüm bu konuşmada biraz da kendisini düşünüp düşünmediğini merak ediyorsunuz – garip bir adam, tatmin etmesi zor, nereye giderse gitsin kargaşayı da davet etmeye kararlı.

Bir yönetmen olarak, aktrislerini ve karakterlerini zora koşarak sadizmle itham edildiği de oldu. Akla ‘Dalgaları Aşmak’taki Emily Watson ve ‘Dogville’deki Nicole Kidman geliyor. Ama daha fazlası için geri dönen oyuncuları düşününce bu suçlama boş geliyor. Charlotte Gainsbourg ‘Antichrist’tan sonra ‘Melancholia’ için geri döndü ve von Trier bana - o talihsiz basın konferansında kendisinin solunda ürkekçe oturan - Kirsten Dunst’ın onunla başka bir film daha yapmaktan çok hoşlanacağını yazdığını söylüyor. ‘Nymphomaniac’ın ne denli aşırı olacağını düşünerek onu geri çevirmiş. “Ona cevabımda ‘Hayır, hoşlanmayacaksın! Ne dediğini bilmiyorsun!’ yazdım”.

‘Nymphomaniac’ hakkındaki konuşmamızın orta yerinde sesini yükseltiyor. “Filmde cinsellik olacak. Kültürel radikal olduğumdan, cinsel birleşmesiz film yapamıyorum. Bu çok saçma olurdu.” Anlayışla başımı sallıyorum, bir porno yönetmeni diğeriyle konuşur gibi. Von Trier, tüm gün ‘Nymphomaniac’ ile ilgili konuşabilir, ama ben sohbeti ‘Melancholia’ya doğru ilerletiyorum. Bakir ama enerjisi düşük film, Kirsten Dunst’ın oynadığı Justine’in bir kır evindeki düğünü etrafında birkaç gününü gözler önüne seriyor. Justine depresif bir karakter ve dünyanın sonunun yaklaşmakta oluşu işleri daha da kötü bir hale getiriyor.

Absürt düğününü resimleyen, Dogma stili, sarsıntılı kamera çekimli bölümlerde John Hurt, Kiefer Sutherland ve Charlotte Rampling gibi aktörler topluluğa katılıyor. Justine ve kız kardeşi Claire’in (Charlotte Gainsbourg) kıyamete farklı tepkiler verdiği günleri izleyen daha sakin anlar da var. Von Trier “biraz aceleye geldi” dediği ‘Melancholia’yı yok saymaya meyilli. Ona filmden memnun olup olmadığını sorduğumda, ki bu konuda şüphelerim var, iç çekiyor ve bir an sessizlik oluyor. Ardından bir iç çekma daha. “Bunu yanıtlamak biraz zor.” Bir es. “Biraz utanıyorum çünkü bu filmi yaparken kolay yolu seçtim.” Bahçecilikle ilgili bir analoji için hamle yapıyor ve sopanın her zaman yetiştirmek istediğiniz çiçekten daha uzun olmasının gerekliliğini anlatıyor. ‘Melancholia’ için kullandığım sopa belki de yeteri kadar uzun değildi.” Istıraplı ama aniden neşeleniyor. “Ama yaparken çok eğlendim.” O zaman her şeyin iyi olduğunu söylüyorum. “Hayır. Protestan olmak, bu iyi değil.”

‘Antichrist’ ve ‘Melancholia’nın aynı karakteristikleri taşıdığını öne sürdüm. Bu, sinemayı Dogma filmi ‘The Idiots’ ve her biri duvarların bomboş zemine tebeşirle çizildiği üç boyutlu sahnelerde çekilen iki Brecht’vari hikâye, ‘Dogville’ ve ‘Manderlay’ ile çırılçıplak soyan bir adam için alışılmadık bir durum. ‘Antichrist’ ve ‘Melancholia’, diğerlerinin aksine, dikkatle ışıklandırıldı ve düzenlendi, birçok kare Gregory Crewdson’ın çekimlerine benzeyen fotoğrafları aratmıyordu – müstehcen, fazla işlemeli, tehdit edici, anlam yüklü. ‘'Melancholia'nın bazı sahnelerine bakarsanız onlara neredeyse 'güzel' diyebiliriz - ki bu Von Trier gibi yaşlanmakta olan bir film okulu serserisi için korkulacak bir şey. “Bununla gurur duymuyorum,” diyor. Bunun kazara olmadığını söylüyorum. Koltuğa gömülüyor. “Sadece başka ideallerim var.”

‘Antichrist’ın 2009’da gösterime girdiği dönemde, von Trier filmi bir depresyon esnasında yaptığını anlattı. Bunu geride bıraktı mı? “Depresyon? Evet, sanırım. Birkaç yıl sürüyor.” Terapi gördü mü? “Evet. Ana fikir vazgeçmiş olman. Orada uzanıyorsun, bir duvara bakıyor ve ağlıyorsun. Sana en az neden nefret ettiğini soruyorlar, ben birkaç yıl önce oynadığım bir bilgisayar oyununu söylüyorum. ‘Tamam’ diyorlar. ‘O zaman sizin tedaviniz bu olacak, günde üç sefer, beş dakika.’ Böyle başlıyorsun. Tabii bir de ilaçlar var. Bu tamamen hayatınızı yeniden yoluna koymaya çalışmakla ilgili.”

Depresyonun korkunç oluşunun yanı sıra, anksiyetesine iyi geldiğini söylüyor. “Bu iyi bir şey. Aile için korkunç bir şey tabii ki, bütün çocuklar onların suçu olduğunu düşünüyorlar ve ne olduğunu anlamıyorlar. Ama belki de hayatın bu yönünü görmeleri iyidir.” Zamanında insanlar von Trier’in son yapıtı ‘Antichrist’ın bir depresyondan doğduğuna dair açıklamasıyla dalga geçiyorlardı. Bunun bir numara olduğunu söylüyorlardı. Onu dinlerken, çektiği acıların gerçek olduğunu inkâr etmek zor.

“Savaşta, annem İsveç’e gitti çünkü o bir direniş savaşçısıydı ve beni evlat edinen babam da oraya gitti çünkü bir Yahudi’ydi. Gerçek babam da bir özgürlük savaşçısı olarak İsveç’e gitti. Ama onlar Alman’dı, demek istediğim buydu.”

Charlotte Gainsbourg ve Kiefer Sutherland ‘Melancholia’da kıyameti izliyor. Von Trier, Yahudi kökenlerini bağrına basmaya karar verdi. Onu yetiştiren Yahudi ebeveyni, öz babası değildi belki ama “Yahudilik benim terbiyemdi. Karar verdim ki diğer herkes kadar ben de Yahudi'yim. Bu benim geldiğim yer. Spermlerin nereden geldiğini umursamıyorum. Ben kültürel bir Yahudi’yim.”

Yanlış anlaşılmalara açık oldukları için bir daha basın konferansı düzenlemeyeceğini de söylüyor. “Sana şu an “Ben bir Naziyim” dersem, bana “Ne demek istedin?” diyeceksin. Ve bundan bir anlam çıkabilir.” Ama o şimdiden bu kuralı çiğnedi. Bir hafta önce bir retrospektife katılmak üzere Berlin’e gitti. İzleyiciler tarafından bir rock yıldızı gibi karşılandığını ve 500 kişinin ondan imza istediğini söylüyor. Hafifçe gülerek ‘Nazi’ kelimesini her ağzına alışında izleyenlerin çıldırdığını söylüyor. “Bundan hoşlanmış olmam benim için tehlikeli elbette.” Kalabalıkla “gerçek Naziler Fransızlar’dı” görüşünü paylaştığını da söylüyor. Bununla ne demek istedi? “Bütün anti-Semitizm hikayesinin Hitler’in Fransa’dan çaldığı bir şey olduğuna dair bir hissiyatım var.”

Bu Hitler’in son gündeme gelişi olmuyor. Cannes’daki “Hitler’i anlıyorum” sözleri üzerine konuşuyoruz. Pişman değil. “Biliyorum kulağa antipatik geliyor, ama inanıyorum ki başımıza gelenlerden bir şeyler öğrenebiliriz, eğer bunun hakkında çok sayıda tabu yaratırsak bu süreci yavaşlatır ve tamamen durdurur - bu da mesela Auschwitz’de ölen insanlar için çok adaletsiz olurdu.

Danimarka’daki aşırı sağ tehdidini ve bunun onda uyandırdığı nefreti uzun uzadıya konuştuk. Temmuz’da 77 insanı öldüren Norveçli Anders Behring Breivik’in ‘Dogville’i Facebook’ta favori filmi olarak gösterdiğini açığa çıkmasının ardından yorum yapmak zorunda hissetti. Bu dehşet, onu 2007’de neredeyse yüzde 14 oy toplayan göç karşıtı Danish People’s Party (DPP) karşıtı görüşlerini açıklamaya sevk etti ve partinin fikirlerini Norveç’e yaymanın sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini  söyledi. Yanıt tersti. “Akli açıdan hastalıklı bir adamla ve sapık bir Naziyle böyle bir tartışmaya asla girmeyeceklerini söylediler.”

Bunu kendi istedi, diyebilirsiniz. Bir yanda Almanlardan oluşan bir kalabalık önünde Nazilerden pür neşe bahsetmekten heyecan duyan von Trier var. Diğer yanda dili yandığı için kabuğuna çekilmeyi istemeyen, düşünceli, uzlaşmaz bir zihin var. Ciddi yorumları mizahla harmanlama istekliliğinde de hoşa giden bir yan var, röportajın çoğunu kıs kıs gülerek geçiriyor.

İyi zaman geçiriyor gibi görünüyor. Ve o ellerini sallayışı, o sık sık koltuğun derinliklerine doğru kayışları ve von Trier için zevkin beraberinde acıyı da getirdiğini hatırlatan o sızlanmaları hâlâ sürüyor.

Ayrılmak için ayağa kalktığımda, parmak eklemlerindeki ‘Fuck’ dövmesini işaret ediyorum. Aklımda bir elinde ‘Love’ (Aşk) ve diğerinde ‘Hate’ (Nefret) yazdığı kalmış. “Oh hayır,” diyor, “ama yine de bu da aşk ve nefret arasında bir yerde duruyor.” Buna gülüyor. Çok.

Dave Calhoun
Ad

A Separation,1,Adam Schaff,1,Adem ve Havva,1,Akra'da Bulunan Elyazması,1,Alain Badiou,4,Alain Resnais,1,Alan Woods,1,Albert Camus,17,Albert Einstein,4,Alejandro González Iñárritu,1,Alenka Zupančič,1,Alexander Supertramp,1,Alfred Hitchcock,4,Alıntı,1,Ali Rahimli,4,Allen Ginsberg,5,Amin Maalouf,1,Anarşi,2,André Breton,1,Andrey Tarkovski,7,Ani Gezinti,1,Anton Çehov,2,Antonin Artaud,1,Anubis,1,Aristoteles,1,Arthur Danto,1,Arthur Rosenberg,1,Arthur Schopenhauer,2,Arundhati Roy,1,Asghar Farhadi,3,Attila İlhan,1,Aynadaki Gibi,1,AzBlog,14,Aziz Nesin,2,Babaya Mektup,1,Beat Kuşağı,17,Belgesel,5,Belinski,1,Bertolt Brecht,3,Bertrand Russell,1,Bilim,10,Billie Holiday,1,Biyografya,22,Björk,1,Bob Black,1,Bob Dylan,1,Bozkırkurdu,1,Böyle Buyurdu Zerdüşt,1,Breaking Bad,1,Bulantı,1,Bülent Ortaçgil,2,Büyülenme,1,Camera Lucida,1,Can Yücel,2,Cemal Süreya,1,Charles Baudelaire,2,Charles Bukowski,6,Charles Dickens,1,Charlie Chaplin,2,Charlie Parker,1,Christfried Tögel,1,Christine Bard,1,Christopher McCandless,1,Christopher Nolan,1,Chuck Palahniuk,3,Çarlz Bukovski,1,Çavdar Tarlasında Çocuklar,1,Dallas Buyers Club,1,Damon Albarn,1,Daniel Goleman,1,Dava,1,David Gilmour,1,Demian,1,Desiderius Erasmus,1,Didier Lauru,1,Dieter Forte,1,Djivan Gasparyan,1,Dominique Laporte,1,Dostluk Bağları ve Dostluk,1,Dostoyevski,16,Dönüşüm,1,Edebiyyat,140,Edgar Allan Poe,1,Eduardo Galeano,1,Eflâtun,1,Ejderhaların Danssı,1,Elias Canetti,1,Elvis Presley,2,Emil Michel Cioran,1,Emma Goldman,1,Eric Clapton,1,Eric Hoffer,1,Erich Fromm,3,Ernest Hemingway,2,Estela Welldon,1,Ethan Coen,2,Əkrəm Əylisli,1,Feature,20,Félix Guattari,1,Felsefe,93,Ferman Toroslar,1,Fernando Pessoa,1,Film,68,Franz Kafka,25,Freddie Mercury,1,Friedrich Engels,1,Friedrich Nietzsche,19,Füruğ Ferruhzad,1,Gabriel Garcia Marquez,1,Gabriel García Márquez,2,Galileo,2,Gemeinschaft,1,George Carlin,1,George Martin,1,George Orwell,1,Georges Canguilhem,1,Georges Perec,1,Gerçeklik açısından Kafka,1,Gilles Deleuze,5,Goethe,1,Gogol,4,Guguk Kuşu,1,Gustav Janouch,1,Guy Fawkes,1,Hakim Bey,1,Harriet Lerner,1,Hegel,2,Heinrich Böll,1,Hermann Broch,1,Hermann Hesse,5,Herta Müller,1,Hrant Dink,1,Iain Menzies Banks,1,Immanuel Kant,1,Ingeborg Bachmann,1,Ingmar Bergman,6,Inside Llewyn Davis,1,Italo Calvino,2,İran,1,İtalo Calvino,1,J. D. Salinger,2,Jack Kerouac,8,Jacques Brel,1,Jacques Lacan,13,Jacques Vergès,1,James Hawes,1,James Joyce,1,Jan Pol Sartr,1,Jason McQuinn,1,Jean Baudrillard,1,Jean Cocteau,1,Jean-Paul Sartre,10,Jehane Noujaim,1,Jenn Ashworth,1,Jiddu Krishnamurti,2,Jimi Hendrix,1,Joel Coen,2,John Berger,1,John Fante,2,John Lennon,5,John Steinbeck,4,Jorge Luis Borges,1,Jose Saramago,1,Joseph Conrad,1,Judith Butler,1,Juliet Mitchell,1,Julio Cortázar,1,Kaos'un Gizli Yaşam,1,Karamazov Kardeşler,2,Karl Marx,8,Kaybedenler Klübü,1,Ken Kesey,1,Kırmızı Pazartesi,1,Korkma Ben Varım,1,Kumarbaz,1,Kürk Mantolu Madonna,1,La Casa De Papel,1,Lady with Ermine,1,Lars von Trier,8,Laura Nyro,1,Leonard Cohen,1,Leonard Da Vinci,1,Lev Tolstoy,5,Lev Troçki,2,Linda Lee,1,Maksim Gorki,2,Malina,1,Marie Curie,1,Marilyn Manson,1,Marilyn Monroe,1,Mario Leis,1,Marlon Brando,1,Marqius de Sade,2,Martı Jonathan Livingston,1,Martin Heidegger,2,Maurice Blanchot,2,Max Stirner,15,Mental Pornografi Blog,2,Meqale,175,Michael De Montaigne,1,Michel Foucault,6,Mike Leigh,1,Milan Kundera,1,Miles Davis,1,Milgram,1,Milgram deneyi,1,Mohsen Namjoo,3,Monique Wittig,1,Morrisse,1,Murat Menteş,1,Mustafa Kemal Atatürk,1,Muzik,37,Neal Cassady,2,ngmar Bergman,1,Nick Cave,1,Nick Mason,1,Nikolay Gavriloviç Çernişevski,1,Nilgün Marmara,1,Noam Chomsky,2,Nostalghia,1,Notre Dame'ın Kamburu,1,Nuri Bilge Ceylan,2,Octavio Paz,1,Oğuz Atay,1,Ontolojik Anarşi,1,Onur Ünlü,2,Oscar Wilde,2,Osho,1,Oteki Ben,1,Ölüler Tanrısı,1,Ölüm Pornosu,1,Ömer Hayyam,1,Özdemir Asaf,1,Palyaço,1,Pantolonun Politik Tarihi,1,Patti Smith,1,Paul Lafargue,1,Paul McCartney,3,Paulo Coelho,2,Peter Kropotkin,2,Pierre Clastres,1,Pigme,1,Pink Floyd,2,Politika,1,Rachel Carson,1,Rachter'in Günlüğü,1,Rashit,1,Ray Davies,1,Rene Girard,1,René Wellek,1,Richard Bach,1,Richard Brautigan,1,Richard Dawkins,1,Richard Wagner,3,Richard Wright,1,Robert Musil,1,Roger Fornoff,1,Roger Garaudy,1,Roger Waters,2,Roman,9,Rose Laub Coser,1,Rus edebiyat,2,Ruth Sheppard,1,S. Reynolds & J. Press,1,Sabahattin Ali,2,Sait Faik,1,Salvador Dali,1,Samuel Beckett,4,Sasha Grey,1,Saul Newman,2,Sean Penn,1,Sırtımdaki Ev,1,Siddhartha,1,Sigmund Freud,19,Silence Spring,1,Simone de Beauvoir,6,Slavoj Zizek,6,Slavoj Žižek,15,slide,2,Sokrates,1,Soren Kierkegaard,1,Spinoza,1,SS,6,Stalker,1,Stephen Eric Bronner,1,Steve McQueen,1,Stranger,1,Suç ve Ceza,2,Supertramp,1,Sürgün,1,Şeyler,1,Tanrıya Karşı Söylev,1,Tarkovsky,5,Tek Bacaklı Yolcu,1,Teneke Trampet,1,The Beatles,4,The Butterfly Effect,1,The Rolling Stones,1,The Square,1,Theodor Adorno,4,Thomas Mann,1,Through a Glass Darkly,1,Tom Waits,2,Tomris Uyar,1,Tony Porter,1,Turan Dursun,2,Turgut Uyar,1,Ulua,1,Uluma,1,Ulus Baker,4,Umberto Eco,1,Utanç,1,V for Vendetta,1,Van Gogh,1,Victor Emil Frankl,1,Victor Hugo,1,Viktor Frankl,1,Vladimir Nabokov,2,Voltaire,1,Vsevolod İ. Pudovkin,1,Walter Benjamin,1,Wilhelm Reich,1,Will Durant,1,William S. Burroughs,2,William Shakespeare,1,Woody Allen,8,Xavier Dolan,1,Yabancı,1,Yad,1,Yolda,1,Yusif Vəzir Çəmənzəminli,1,Zeki Demirkubuz,3,Zen Kaçıkları,1,
ltr
item
Ali Rahimli: Lars von Trier röportajı
Lars von Trier röportajı
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEijSpOI8AQZgnexf95tTyCnzg4H0jRBR4n2SlvMifQO68CeveX2ud1qXqupiFDu8aYWV4NiiOOguY9oc2Iw2Bt3VYLCHagtK1YJOg2Ee9jczgJ_-YlJ5jdExNpBldrHK4e2Iq7lBTebCS5s/s640/port01+%25281%2529.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEijSpOI8AQZgnexf95tTyCnzg4H0jRBR4n2SlvMifQO68CeveX2ud1qXqupiFDu8aYWV4NiiOOguY9oc2Iw2Bt3VYLCHagtK1YJOg2Ee9jczgJ_-YlJ5jdExNpBldrHK4e2Iq7lBTebCS5s/s72-c/port01+%25281%2529.jpg
Ali Rahimli
https://alirahimli.blogspot.com/2014/06/lars-von-trier-roportaj.html
https://alirahimli.blogspot.com/
https://alirahimli.blogspot.com/
https://alirahimli.blogspot.com/2014/06/lars-von-trier-roportaj.html
true
8815050805795647263
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi Hiç bir yazı bulunamadı HEPSİNİ GÖSTER DAHA FAZLA Cevapla Cevabı İptal Et Sil Tarafından Ana Sayfa Sayfalar İçerikler Hepsini Göster BU YAZIYA BENZER DİĞER YAZILAR ETİKET ARŞİV ARAMA BÜTÜN İÇERİKLER İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy