Rock’n Roll’un Temel Taşı : The Rolling Stones

1960’lı yılların başında İngiltere’de London School of Economıcs’te okumaya giden Mick Jagger’ın yolu, Sidcup Art College’da okumaya giden K...

1960’lı yılların başında İngiltere’de London School of Economıcs’te okumaya giden Mick Jagger’ın yolu, Sidcup Art College’da okumaya giden Keith Richards’la kesişir. Farklı amaçlarla yola koyulsalar da aynı müzik çatısı altında birleşmeye karar verirler. Little Boy Blue ve The Blue Boys’ta birlikte çalacaklardır. Daha sonra Brian Jones’la (hünerli bir blues gitaristiyle) tanışırlar ve birlikte bir apartman dairesine yerleşirler. Aralarına Dick Taylor, Tony Chapman ve Ian Stewart’ı da alarak bir grup kurarlar. Brian Jones, Muddy Waters’ın “Rollın’ Stone Blues” parçasını grubun adı olarak önerir. 63 haziranında yayınladıkları ilk 45’likleri Chuck Berry’nin “Come on” adlı parçası olur. 1963 yılının sonunda yayınladıkları 45’likse John Lennon ve Paul McCartney’in “I Wanna Be Your Man” adlı single’ıydı.
Ocak 64’te şarkının Top 10’de yer almasından sonra “The Ronettes”in alt grubu olarak ilk turnelerine çıktılar. 1964 başında yayınladıkları ve İngiltere’de üç numaraya yükselen 45’likleri yine bir cover’dı: Buddy Holly’den “Not Fade Away”. Aynı zamanda bu 45’likle ilk kez Amerika listesine adım attılar. Bu arada basında da sık sık haberleri çıkmaya başlayan grubu The Beatles ile kıyaslamaya başlamışlardı. 1964 ilkbaharında kendi adlarını taşıyan ilk albümleri yayınlandı ve bu albümden çıkan ilk 45’lik olan “It’s All Over Now”, İngiltere’de bir numara oldu. O yaz Amerika turnesine de çıkan grup, Howling Wolf’un “Little Red Rooster” adlı şarkısının yorumuyla bir kez daha İngiltere zirvesine yerleşti.

Grubun bu döneme kadar olan albümleri genelde amerikalı ünlü müzisyenlerin parçalarının yeniden yorumlanmasından oluşuyordu. İlk albümün hemen ardından fazla grupta yer değişimleri başlar. normal gözüktüğü için Ian Stewart gruptan çıkarılır. Bas gitara Billy Wyman, davula Charlıe Watts geçer.

1965 yılı “I Can’t Get” Satisfaction albümü blues etkilerini taşıyan özgün tarzın ilk örneği ve bir rock klasiği olarak kabul edilir. Parça tam dört hafta 1 numara kalır.Bu albüm ile Beatles’ın en ciddi rakibi olurlar.

1967 yılı Stones için 3 albüm yapmalarının dışında kötü bir yıl fakat rock müziği açısından önemli bir yıl olur. Haziran ayında Monterey Pop festivali gerçekleştirilir. Böylelikle müzikseverler rock’ın ikinci jenerasyonunu görüyorlardı. Özellikle Beatles ve Stones bu yeni tarzı müziklerine en iyi yansıtan gruplar olmuşlardı. Fakat Stones’un başı yasal dertten kurtulmuyordu. Ahlak kurallarına karşı çıkan cüretli şarkı sözleri, üyelerinin uyuşturucu kullanması ve hareketli bir yaşam sürmesi, Jagger’ın sahnedeki son derece canlı şovlarıyla Stones, Beatles’ın bile tepkiyle karşılandığı bir dönemde Rock’ın kötü çocukları olarak ünlendi .

1968’de Jones’un ruhsal ve fiziksel sorunları grubun marjinal anlamda bölünmesine yol açar. Jones’un ayrılığının duyurulması artık kaçınılmaz olur. Müzikal farklılıklar sebep gösterilir. ( 8 haziran 1969) Bu olayın ardından 3 temmuz günü Jones havuzunda ölü bulunur. Yerine Mick Taylor geçer. 1969 yılında üç yıl aradan sonra ilk Amerika turnesine çıkan Stones, “dünyanın en büyük rock & roll grubu” unvanını burada alır ve haftalarca 1 numarada kalacak olan Honky Tonk Women’ı çıkarırlar.

O yıllarda oldukça muhafazakar olan İngiliz halkı ise Stones’un kötü etiketinin de etkisiyle rock müziğine karşı bir tavır alır. Dönemin gençleri isyan etmek isterler, rock da onları destekler ve beklentilerini karşılar. Çünkü ne de olsa rock’ın da amacı karşı çıkmaktır. Ancak eylemlerin başarısızlığı ve Jim Morison, Jimi Hendrix gibi isimlerin peş peşe ölümleri, hareketin toplamını rock da dahil olmak üzere krize sürükler.
70’li yıllar müzik konusunda hayli ilerlemelerin kaydedildiği yıllardır. Teknik tabirleriyle, fuzz-box ve wah-wah pedalin ortaya çıkması gitaristlere daha geniş opsiyonlar sağlıyordu. Amplifikatörler teknik açıdan daha gelişmiş ve daha güçlüydü. Davula ise iki adet bas kit ilave ediliyordu. Yine aynı dönemde kullanılan tam-tamlar davula ek olarark daha zengin bir ritimsel yelpazey sunuyordu. 70’lerin başları teknik gelişmelerin sunduğu bu imkanlardan maksimum derecede faydalanılan önemli bir dönemdi.

60’ ların sonunda kaybettiği ciddiyeti 70’lerde teknik gelişmeyle birlikte kazanan Rock’ın yeni sözleri filozofik, şarkılar ise uzun ve komplekstir. Gitar ve gitar salonları çok önem kazanır.dönem rock müziği açısında üretken ve dinamik bir dönem olur. Bu dönemde Stones tarzındada değişiklik olur. 70’ ler deki albüm daha çok Taylor’ın gitarındaki melodik dokunuşlarla yapılandırılır. 71’ın hit parçası ise Brown sugar olacaktır. Bu salon müziği havasındaki rock iki radikal tepkiyle karşılanır. İlki 70’lerin sonundaki punk hareketidir. Oldukça politik bir harekettir ancak amaç hippiler gibi çözüm değil kaostur ve yolları hippiler gibi cici değil yıkıcıdır. “Sex Pistols” önderliğindeki punk rock bu hareketin ruhudur. . Rolling stones o kötü çocuk ününü artık “Sex Pistols” a kaptırır. Hareket 68’in tersine gerçek bir isyandır. Ne var ki ironik bir moda olmuş ve buda hareketin sonunu getirmiştir . punk rock ise yerini “Heavy Metal” e bırakır. Rolling stones ise yine grup içi dengesizliğin eşiğine gelir. 74’te Taylor’ın ani ayrılışı ve Jagger’ın hayat tarzı buna neden olur. Taylor’ın yerine Faces üyesi Ron Wood geçer ve grupla birlikte 75 ‘teki turneye katılır. Ardından Stones en zorlu hit albümlerinden biri olan Girls albümünü çıkarırlar. Miss You ve Punk Shattered’la discolara girerler.

80’lerde elektronikte yaşanan japon devrimi kendini müzik aletlerinde de gösterdi. Özellikle tuşlu aletlerde. Nereye bakılsa “Made ın Japan”ibaresi ile karşılaşıldı. Bu dönem, bir çok şarkıcı ve grup synthesizer, perküsyon ve drum machine ile istediği yapay ritmi, tonu yakalıyor ve yeteneksiz bir çok müzisyende bu cihazların ardına sığınarak müzik yapıyordu. Açıkçası rock türünde bir tür hile karıştırılan döneme girilmişti.

Ayrıca, metal gruplarında ortaya çıkmasıyla gitarın hiçbir dönemde görülmediği kadar yüksek performansla kullanıldığı dönemdir. Oldukça hızlı ve sofistike bir müzik türü ortaya çıkar. Diğer bir anlamla gitar virtüözlüğü kavramı belirginleşmiştir. Bu dönem Stones için en iyi satan albümleri “Tattoo” ile başlar. Listelerde 9 hafta 1 numara kalırlar.8 yıl ara verdikleri turne programlarına tekrar çıkarlar. Yine 89’da çıkardıkları “steel wheels” adlı albümle büyük bir satış başarısı elde ederler.  90’lar Rolling Stones için solo albümlerle şanslarını deneyecekleri bir dönem olur. Jagger ve Richards solo albüm çalışmasını yaparlar buna rağmen 70’lerin aksine grup çalışması olarak daha aktif bir performans sergileyecekleri bir döneme girerler. 1994 yılında yayınlanan “Voodoo Lounge” adlı albümleriyle “en iyi rock & roll grubu” dalında ilk Grammy’lerini de almış olurlar. Jagger daha sonra şansını film kariyerinde aramaya başlar.
Charlie Watts’ta sansını solo albumde denemeye karar verir. İçinde bulunduğumuz yıllar Stones için artık bireysel çalışmaların yoğunlukta olduğu bir dönemdir. Günümüzde ise hala kimse onların sloganına yetişememiştir.
Daha ayrıntılı biyografi için : http://tr.wikipedia.org/wiki/The_Rolling_Stones

Rock Müziğinin Doğuşu

Rock da bütün popüler müzik türleri gibi, bir zenci müziğinden doğmuştur. “Blues” 1900’lerin başlarında işsiz zenciler tarafından gitarla icra edilir ve serseriliğin meziyetleri anlatılır. Daha sonraları ise tüccar ruha sahip başka siyahlar tarafından fark edilir ve notalara dökülür. Böylece müzik endüstrisi Blues plakları basmaya başlar. İlk Blues plağı Christopher Handy’nin Mcmplus Blues’udur. Bu müziğin ritim kazanmasıyla da rythm&blues meydana çıkar.Bu dönemde savaş sonrasının bol paralı ve eğlence arayan beyaz gençleri R&B’ye maden bulmuş gibi sarılırlar. Müzik Rock’n Roll adını alır. Dört zamanlı caz ritmiyle oynayan ve swing uslubu olan rock’n Roll’un ardından Fender’ın elektrikli gitarı icat etmesi ile rock patlaması olur. Bir yada birkaç vokalist,davul, elektro gitar, elektro bas gitardan oluşan topluluklar ve onların dans türünün özellikleri 20’li yaşlarındaki bu beyaz gençler arasında dalga dalga yayılır. Chords’un “Sh-Boom” şarkısı ilk kez Billboard pop listesinde bir numaraya yükselir. Bill Haley and The Comets’in yaptığı “Rock Around The Clock” popüler müziğin dönüm noktasıdır. Rock ( daha doğrusu rock’n roll ) burjuva gençlerinin yaramazlıkla karışık isyanıdır. Yıllar bol etekler, kırmızı üstü açık arabalar ve komik dansların yıllarıdır. Dönemin isimleri : Jerry Lee Lewis, Little Richard ve tabii ki Elvis .

Rock müziği 60’lı yıllarda keskin bir dönemece girer. Bu yıllarda, gençler itaat, koşulsuz saygı ve ebeveyn hegemonyası anlayışını rock’n roll’un umursamazlığıyla karşılıyor ve “dünyaya bir kez geliyoruz” sloganıyla yazılmış şarkılar dinliyorlardı. O dönemde yaşanan gelişmeler, Vietnam Savaşı, nükleer savaş tehdidi, gençliği harekete geçirir ve politize eder. En yaygın gençlik hareketi olan, çiçek çocuklar, hippiler güç kazanmaktadırlar. Amaç çözüme ulaşabilmektir. Müzik dünyasına yeni çizgiler hakim olmaya başlar. Müzik listelerinde ilk “İngiliz İşgali” diye adlandırılan bu dönemi yaratan ve gençlerin sözcüsü olan bu gruplar Beatles, Rolling Stones ve The Animals’dır. Ve Stones rock’ın bir daha hiç olamayacağı kadar popüler olmasına sebep olur.


Rolling Stones’un Kült Müzikleri
Paint It Black


Ad

A Separation,1,Adam Schaff,1,Adem ve Havva,1,Akra'da Bulunan Elyazması,1,Alain Badiou,4,Alain Resnais,1,Alan Woods,1,Albert Camus,17,Albert Einstein,4,Alejandro González Iñárritu,1,Alenka Zupančič,1,Alexander Supertramp,1,Alfred Hitchcock,4,Alıntı,1,Ali Rahimli,4,Allen Ginsberg,5,Amin Maalouf,1,Anarşi,2,André Breton,1,Andrey Tarkovski,7,Ani Gezinti,1,Anton Çehov,2,Antonin Artaud,1,Anubis,1,Aristoteles,1,Arthur Danto,1,Arthur Rosenberg,1,Arthur Schopenhauer,2,Arundhati Roy,1,Asghar Farhadi,3,Attila İlhan,1,Aynadaki Gibi,1,AzBlog,14,Aziz Nesin,2,Babaya Mektup,1,Beat Kuşağı,17,Belgesel,5,Belinski,1,Bertolt Brecht,3,Bertrand Russell,1,Bilim,10,Billie Holiday,1,Biyografya,22,Björk,1,Bob Black,1,Bob Dylan,1,Bozkırkurdu,1,Böyle Buyurdu Zerdüşt,1,Breaking Bad,1,Bulantı,1,Bülent Ortaçgil,2,Büyülenme,1,Camera Lucida,1,Can Yücel,2,Cemal Süreya,1,Charles Baudelaire,2,Charles Bukowski,6,Charles Dickens,1,Charlie Chaplin,2,Charlie Parker,1,Christfried Tögel,1,Christine Bard,1,Christopher McCandless,1,Christopher Nolan,1,Chuck Palahniuk,3,Çarlz Bukovski,1,Çavdar Tarlasında Çocuklar,1,Dallas Buyers Club,1,Damon Albarn,1,Daniel Goleman,1,Dava,1,David Gilmour,1,Demian,1,Desiderius Erasmus,1,Didier Lauru,1,Dieter Forte,1,Djivan Gasparyan,1,Dominique Laporte,1,Dostluk Bağları ve Dostluk,1,Dostoyevski,16,Dönüşüm,1,Edebiyyat,140,Edgar Allan Poe,1,Eduardo Galeano,1,Eflâtun,1,Ejderhaların Danssı,1,Elias Canetti,1,Elvis Presley,2,Emil Michel Cioran,1,Emma Goldman,1,Eric Clapton,1,Eric Hoffer,1,Erich Fromm,3,Ernest Hemingway,2,Estela Welldon,1,Ethan Coen,2,Əkrəm Əylisli,1,Feature,20,Félix Guattari,1,Felsefe,93,Ferman Toroslar,1,Fernando Pessoa,1,Film,68,Franz Kafka,25,Freddie Mercury,1,Friedrich Engels,1,Friedrich Nietzsche,19,Füruğ Ferruhzad,1,Gabriel Garcia Marquez,1,Gabriel García Márquez,2,Galileo,2,Gemeinschaft,1,George Carlin,1,George Martin,1,George Orwell,1,Georges Canguilhem,1,Georges Perec,1,Gerçeklik açısından Kafka,1,Gilles Deleuze,5,Goethe,1,Gogol,4,Guguk Kuşu,1,Gustav Janouch,1,Guy Fawkes,1,Hakim Bey,1,Harriet Lerner,1,Hegel,2,Heinrich Böll,1,Hermann Broch,1,Hermann Hesse,5,Herta Müller,1,Hrant Dink,1,Iain Menzies Banks,1,Immanuel Kant,1,Ingeborg Bachmann,1,Ingmar Bergman,6,Inside Llewyn Davis,1,Italo Calvino,2,İran,1,İtalo Calvino,1,J. D. Salinger,2,Jack Kerouac,8,Jacques Brel,1,Jacques Lacan,13,Jacques Vergès,1,James Hawes,1,James Joyce,1,Jan Pol Sartr,1,Jason McQuinn,1,Jean Baudrillard,1,Jean Cocteau,1,Jean-Paul Sartre,10,Jehane Noujaim,1,Jenn Ashworth,1,Jiddu Krishnamurti,2,Jimi Hendrix,1,Joel Coen,2,John Berger,1,John Fante,2,John Lennon,5,John Steinbeck,4,Jorge Luis Borges,1,Jose Saramago,1,Joseph Conrad,1,Judith Butler,1,Juliet Mitchell,1,Julio Cortázar,1,Kaos'un Gizli Yaşam,1,Karamazov Kardeşler,2,Karl Marx,8,Kaybedenler Klübü,1,Ken Kesey,1,Kırmızı Pazartesi,1,Korkma Ben Varım,1,Kumarbaz,1,Kürk Mantolu Madonna,1,La Casa De Papel,1,Lady with Ermine,1,Lars von Trier,8,Laura Nyro,1,Leonard Cohen,1,Leonard Da Vinci,1,Lev Tolstoy,5,Lev Troçki,2,Linda Lee,1,Maksim Gorki,2,Malina,1,Marie Curie,1,Marilyn Manson,1,Marilyn Monroe,1,Mario Leis,1,Marlon Brando,1,Marqius de Sade,2,Martı Jonathan Livingston,1,Martin Heidegger,2,Maurice Blanchot,2,Max Stirner,15,Mental Pornografi Blog,2,Meqale,175,Michael De Montaigne,1,Michel Foucault,6,Mike Leigh,1,Milan Kundera,1,Miles Davis,1,Milgram,1,Milgram deneyi,1,Mohsen Namjoo,3,Monique Wittig,1,Morrisse,1,Murat Menteş,1,Mustafa Kemal Atatürk,1,Muzik,37,Neal Cassady,2,ngmar Bergman,1,Nick Cave,1,Nick Mason,1,Nikolay Gavriloviç Çernişevski,1,Nilgün Marmara,1,Noam Chomsky,2,Nostalghia,1,Notre Dame'ın Kamburu,1,Nuri Bilge Ceylan,2,Octavio Paz,1,Oğuz Atay,1,Ontolojik Anarşi,1,Onur Ünlü,2,Oscar Wilde,2,Osho,1,Oteki Ben,1,Ölüler Tanrısı,1,Ölüm Pornosu,1,Ömer Hayyam,1,Özdemir Asaf,1,Palyaço,1,Pantolonun Politik Tarihi,1,Patti Smith,1,Paul Lafargue,1,Paul McCartney,3,Paulo Coelho,2,Peter Kropotkin,2,Pierre Clastres,1,Pigme,1,Pink Floyd,2,Politika,1,Rachel Carson,1,Rachter'in Günlüğü,1,Rashit,1,Ray Davies,1,Rene Girard,1,René Wellek,1,Richard Bach,1,Richard Brautigan,1,Richard Dawkins,1,Richard Wagner,3,Richard Wright,1,Robert Musil,1,Roger Fornoff,1,Roger Garaudy,1,Roger Waters,2,Roman,9,Rose Laub Coser,1,Rus edebiyat,2,Ruth Sheppard,1,S. Reynolds & J. Press,1,Sabahattin Ali,2,Sait Faik,1,Salvador Dali,1,Samuel Beckett,4,Sasha Grey,1,Saul Newman,2,Sean Penn,1,Sırtımdaki Ev,1,Siddhartha,1,Sigmund Freud,19,Silence Spring,1,Simone de Beauvoir,6,Slavoj Zizek,6,Slavoj Žižek,15,slide,2,Sokrates,1,Soren Kierkegaard,1,Spinoza,1,SS,6,Stalker,1,Stephen Eric Bronner,1,Steve McQueen,1,Stranger,1,Suç ve Ceza,2,Supertramp,1,Sürgün,1,Şeyler,1,Tanrıya Karşı Söylev,1,Tarkovsky,5,Tek Bacaklı Yolcu,1,Teneke Trampet,1,The Beatles,4,The Butterfly Effect,1,The Rolling Stones,1,The Square,1,Theodor Adorno,4,Thomas Mann,1,Through a Glass Darkly,1,Tom Waits,2,Tomris Uyar,1,Tony Porter,1,Turan Dursun,2,Turgut Uyar,1,Ulua,1,Uluma,1,Ulus Baker,4,Umberto Eco,1,Utanç,1,V for Vendetta,1,Van Gogh,1,Victor Emil Frankl,1,Victor Hugo,1,Viktor Frankl,1,Vladimir Nabokov,2,Voltaire,1,Vsevolod İ. Pudovkin,1,Walter Benjamin,1,Wilhelm Reich,1,Will Durant,1,William S. Burroughs,2,William Shakespeare,1,Woody Allen,8,Xavier Dolan,1,Yabancı,1,Yad,1,Yolda,1,Yusif Vəzir Çəmənzəminli,1,Zeki Demirkubuz,3,Zen Kaçıkları,1,
ltr
item
Ali Rahimli: Rock’n Roll’un Temel Taşı : The Rolling Stones
Rock’n Roll’un Temel Taşı : The Rolling Stones
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgH4XJyL2FUupJjOP72XH0EZJ4Eh6uX_Tb5Ji28CgkFNmJbnYVoSCIDKI5W3ynE9T3lxGn16H-W9VSpgP5GNe0Mmo3socc587cQqID0JS_yL7j1-kRLO1ssFxZBM_kUTuWgQnmEzfMOOGPR/s640/rolling_stones_pr_2012_l.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgH4XJyL2FUupJjOP72XH0EZJ4Eh6uX_Tb5Ji28CgkFNmJbnYVoSCIDKI5W3ynE9T3lxGn16H-W9VSpgP5GNe0Mmo3socc587cQqID0JS_yL7j1-kRLO1ssFxZBM_kUTuWgQnmEzfMOOGPR/s72-c/rolling_stones_pr_2012_l.jpg
Ali Rahimli
https://alirahimli.blogspot.com/2013/04/rockn-rollun-temel-tas-rolling-stones.html
https://alirahimli.blogspot.com/
https://alirahimli.blogspot.com/
https://alirahimli.blogspot.com/2013/04/rockn-rollun-temel-tas-rolling-stones.html
true
8815050805795647263
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi Hiç bir yazı bulunamadı HEPSİNİ GÖSTER DAHA FAZLA Cevapla Cevabı İptal Et Sil Tarafından Ana Sayfa Sayfalar İçerikler Hepsini Göster BU YAZIYA BENZER DİĞER YAZILAR ETİKET ARŞİV ARAMA BÜTÜN İÇERİKLER İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy